Xandra Lapperre

Xandra vindt zichzelf een impulsieve schilder, een expressionistische impressionist. Sfeer en licht zijn heel belangrijk in haar werk hetgeen zij niet alleen creëert met het onderwerp, maar zeer zeker ook met haar paletkeuze. Zij begint hier ook mee, eerst de kleuren bepalen en dan je penseel achterna. Vaak weet ze niet van te voren wat het gaat worden. “Het ontstaat”. Schilderen is haar grote passie, een dag niet geschilderd, is een dag niet intens geleefd.

Zij werkt vrij en in opdracht. Haar vrije werk richt zich vooral op de natuur; bloemen en Hollandse landschappen. Ook spelende kinderen zijn bij haar favoriet. Xandra is van mening dat zij alles vanuit haarzelf moet creëren en niet naar voorbeeld  werken. Dit laatste beperkt haar, legt haar teveel aan banden. Zij wil haar eigen beleving van alles om haar heen weergeven. Haar werken in opdracht zijn voornamelijk portretten van mens en dier. Uiteraard moet hiervoor geposeerd worden en wordt er dus wel naar voorbeeld gewerkt. Haar werken zijn veelal figuratief en/of licht geabstraheerd.

Doordat zij alles uit haar geheugen put is haar werk niet echt realistisch te noemen, iemand vond haar werk soms zelfs een tikje surrealistisch. Het zijn haar  bloemen, haar landschappen, haar mensen, haar kinderen, enz. Een blauw, paars, of rood bos kan ook. Haar kleuren zijn vrolijk en fris. Doordat zij haar werk heel vaak in één ademtocht  afmaakt(alla prima), neemt zij een groot risico; het moet er in een keer staan. Het mengen van de verf doet ze niet op het palet maar rechtstreeks op het doek waardoor het geheel nog levendiger wordt.

Bij Xandra is schilderen steeds weer een ontdekkingsreis en zoeken naar de juiste lijnen, de juiste compositie, de juiste kleuren en vormen. Totdat het schilderij “zegt” nu is het af.   

  • Lapperre is werkend lid van de professionele kunstenaarsvereniging ArtiBrak te Leidschendam-Voorburg.
  • Lid van BBK Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.
  • Lid van Atelier Modeltekenen
  • Lid (voorzitter) van Stichting Ateliers 1819 te Zoetermeer.

Xandra Lapperre
Juweellaan 48
2719 BG Zoetermeer
06 40 29 22 97
info@xandralapperre.nl
www.xandralapperre.nl