Jan Knoester

In Memoriam

Vanaf de oprichting van Ateliers 1819 eind augustus 2007 mochten wij Jan Knoester in ons midden hebben. Ondanks zijn levenslust en positieve instelling zullen wij Jan nu moeten missen. Na kortstondige ziekte is hij van ons heengegaan op 19 november jl.

Jan is en blijft in onze herinnering een lief-, sympathiek- en bescheiden persoon maar bovenal een groot kunstenaar. Hij was altijd betrokken bij Ateliers 1819 en vaak als eerste op onze maandelijkse vergadering aanwezig, geflankeerd door Heleen de Lange. Jan was altijd aan het helpen bij het inrichten van de tentoonstellingen in het NH hotel in Zoetermeer. Veel Zoetermeerders zullen zijn werk ook hebben kunnen bewonderen op de Kunstrotonde van Ateliers 1819. Tot oktober 2023 is alsnog één van zijn werken te bekijken op deze rotonde op de Tintlaan en Moeder Teresasingel.

Wanneer men(je) naar Jan zijn kunstwerken kijkt zie je elke keer iets nieuws, bijvoorbeeld kleine grapjes die ons stimuleren om nog verder te kijken. Hij plaatste zijn werken altijd in een kader. Een extra dimensie paste hij toe in zijn schildertechniek met olieverf, namelijk het gebruik van heel fijn zand. Dat is wat zijn werk onder andere zo bijzonder en uniek maakt.
Jan trok door zijn bijzonder fantasievolle schilderijen de kijker als het ware naar binnen
Zijn mooie, dromerige kunstwerken gaan vaak over de speeltuin des levens. Ook creëerde hij van simpel karton de prachtigste Engelse dorpshuisjes en een indrukwekkend havencomplex
Jan laat een grote leegte achter, maar hij leeft door in zijn werk en onze harten.

  

Jan Knoester
Laat in de avond werk ik aan mijn schilderijen. Verschillende lagen in olieverf, zo creëer ik mijn eigen wereld. Soms droomachtig, soms sprookjesachtig maar altijd gefantaseerd. Het is een  werkproces dat gedurende weken kan doorgaan. Meestal wordt de compositie omkaderd,  waardoor een toneel ontstaat waarin ik de voorstelling laat gebeuren. Vaak is voor mij verrassend waar dit tafereel zich afspeelt. Steeds doorgaan, telkens corrigerend doorgaan. Op een ander moment wordt bepaald wanneer het schilderij voltooid is. Heel belangrijk bij voltooiing is de huid die het werk heeft gekregen. Inmiddels zijn dan weken verstreken! Zo werk ik per jaar aan verschillende doeken.

Tussendoor maak ik kunstkaarten, werkjes op klein formaat op dezelfde wijze als de grote doeken. Deze kaarten kunnen als basis voor een groot doek dienen. Ik werk in twee formaten, 10 bij 15 cm en 80 bij 100 cm. Groot en klein dat is de lijn waarlangs ik loop.