Wonny Stuger

Kunstenaar Wonny Stuger( Paramaribo 1960). Hoewel ik altijd heb willen schilderen gaf ik toch prioriteit aan andere sociale activiteiten. Zo ben ik actief met onder andere stamboomonderzoek en het organiseren van sociaal culturele bijeenkomsten. Eind 2004 heb ik per toeval een korte schilderscursus gevolgd. Vanaf dat moment was ik verkocht. Elke dag leer ik er een stukje bij. Ik zie mezelf dan ook meer als een autodidact die zich laat inspireren door Hollandse en Vlaamse meesters. Mijn inspiratie haal ik ook uit mensen van nu, fysiek en emotioneel zien ze ongetwijfeld niet anders uit dan onze voorouders. Alleen de setting zal er anders uit hebben gezien. Hoewel ik niet spiritueel ben ingesteld beleef ik soms spirituele momenten tijdens het schilderijen. Het gevoel dat ik aan het begin sta van een innerlijke ontdekkingsreis laat me niet los. Met schilderen heb ik een manier gevonden om de beelden van het Suriname van vroeger, die met name tijdens het doen van stamboomonderzoek, in mij opkomen, vorm te geven. Mijn voorouders, uiteindelijk ons aller voorouders. Alsof ik onder hun huid kruip.   

Terugkijkend ben ik altijd wel geïnteresseerd in kunst, met name zwarte mensen in de kunst.  Gelukkig kom ik ze steeds vaker tegen. Als ik de huidskleuren meng en hun krachtige vormen op het doek zet begrijp ik niet waarom de grote schilders in het verleden ze niet vaker als onderwerp van creaties hebben gebruikt. Donkere mensen ik de kunst kom je nog steeds sporadisch tegen. Een ware uitdaging !

Om de verschillend technieken onder de knie te krijgen heb ik korte cursussen gevolgd. Bij het Centrum voor Kunst en Cultuur in Zoetermeer heb ik een cursus gevolgd waarbij ik me heb toegelegd op het leren schilderen met olieverf.

In 1960 ben ik geboren in Paramaribo, sinds 1975 woon ik in Nederland. Mijn man en twee  kinderen (Amanthla (= kracht) en Leratho (liefde) van net 9 jaar) zijn mijn kritische publiek. Ik heb gestudeerd aan de lerarenopleiding in Delft. Naast het schilderen werk ik part-time bij de  gemeente Den Haag. Inmiddels exposeer ik in binnen en buitenland. Op afspraak kunnen mijn werken bezichtigd worden in Atelier LerAmant, uit de Kunst.  Zaansgroen 19. Op wonnystuger.exto.nl kan je een voorproefje krijgen van de werk

Wonny Stuger
Zaansgroen 19
2718 GL Zoetermeer
wonnystuger@hotmail.com
www.wonnystuger.exto.nl