Marian van Zomeren – van Heesewijk

Ik heb werken gerealiseerd van dansende mensen en hun muziek, portretten, dieren, stillevens, landschappen, het bedrijfsleven, boeken. Ik werk met grafietpotloden, pastel, aquarel, acrylverf, olieverf, hout, klei.
Mijn vrije schilderijen geven meestal buiten situaties weer in de natuur.
De lijsten zijn als het ware ramen met een uitzicht naar buiten.
De acrylschilderijen hebben foto’s, genomen tijdens het wandelen, als uitgangspunt. In mijn atelier aan de Tintlaan 96 ga ik daar mee aan de gang. In 2009 geïnspireerd door het toegepast Boeddhisme van Thich Nhat Hanh, leerde ik nog bewuster keuzes te maken. Mijn invalshoek is geluksbeleving.

In stille concentratie en met geduld schilder ik een impressie van mijn beleving. Ik kies bewust warme kleuren en ben erop uit om ze zo helder mogelijk te houden. Ik werk aan de compositie en harmonie. Ik kies de kijkrichting. Ik gebruik vaak perspectief in mijn werk, zelfs bij mijn houten objecten. “Meer met minder” gaat hier ook over. De ruimte geven. Doe ik bij mijn cursisten ook. Samen groeien sinds 1989.
Het onderwerp mag in het schilderij de ruimte hebben, dus kies ik vaak een lucht als achtergrond, of ik laat het linnen gewoon wit i.p.v. dat ik de achtergrond ga invullen. Letterlijk en figuurlijk. De kijker maakt het zelf compleet en beleeft haar/zijn eigen waarneming. De omgevingskleuren weerkaatsen zelfs hun tinten op het wit. En als ik de achtergrond een kleur geef, zal dat het licht verminderen. Ik houd van licht in mijn schilderijen
Ik wil, bij zowel mijn schilderijen als bij mijn objecten, dat de lijnen en vlakken vertellen wat ze voorstellen. Ze worden bepaald door de inhoud.
Een omtreklijn bij het tekenen en schilderen vertelt of iets hard of zacht is, harig of glad, katoen of zijde.
Mijn concrete houten objecten werk ik glad af. Ik breng de lijnen en vlakken terug tot een essentie van het verhaal. Zo komt ook het mooie hout tot haar recht.

 

Marian van Zomeren – van Heesewijk
Tintlaan 96
2719 AL Zoetermeer
079 361 53 55
marian.van.zomeren@gmail.com
www.marianvanzomeren-vanheesewijk.nl

Baleibos Zoetermeer acrylverf op linnen 80 x 120 cm. € 1750,- Paard ( de tijd) geschilderd door Marian van Zomeren- van Heeseijk 80 x 120 cm. acryl op linnen € 1650,- Tulpen geschilderd door Marian van Zomeren- van Heesewijk Maarten van Zomeren 70 x 100 cm. acrylverf op linnen NTK