Programma 2013:  ‘Steengoed’ (boetseren) en ‘In het atelier van de kunstenaar’ (tekenen en schilderen)

Ook dit jaar verzorgt het kunstenaarscollectief “Stichting Ateliers 1819” weer lessen voor de Brede School in de wijk Rokkeveen. Op donderdag 17 januari jl. startte de cursus ‘Steengoed’ bestaande uit zes lessen, ieder van 1½ uur.

Steengoed
Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 begonnen met het maken van ’duimpotjes’ en ‘ringenpotjes’ om in de volgende les een dier te maken met behulp van bovenstaande technieken. Deze werden net als alle andere werkjes biscuit gebakken + 1000° Celsius en daarna geglazuurd om weer de oven in te gaan om opgestookt te worden tot + 1300° Celsius. Deze methode heet steengoed vandaar de naam van de cursus “Steengoed”

In de één na laatste les werd er een mensfiguur gemaakt (niet met holle vormen, maar boetserend). Op de voorgrond de geglazuurde dierfiguren.

De laatste les werden deze biscuit gebakken figuren met acrylverf beschilderd.

In het atelier van de kunstenaar

Op donderdag 7 maart jl. startte de cursus ‘In het atelier van de kunstenaar’ bestaande uit zes lessen, ieder van 1½ uur. Waarvan de eerste drie lessen gegeven werden opvolgend met potlood, houtskool en Oost-Indische inkt.

Om vervolgens over te gaan op werken met kleur. In de laatste les zullen de leerlingen een eigen schilderij op een canvasdoek (van 40 x 50 cm) met acrylverf maken. Van alle technieken die in deze lessen aan de orde komen ontvangen de leerlingen lesstencils voor de kleurrijke map, die ze bij aanvang van de lessen ontvingen.

In mei a.s. zal er weer een cursus “In het atelier van de kunstenaar” starten.

Al deze lessen zijn en zullen (dus ook geschreven) verzorgd worden door Xandra Lapperre in haar atelier aan de Juweellaan 48 te Zoetermeer.