Het kunstenaarscollectief Stichting Ateliers 1819 mag in de lobby van het NH Hoteles aan de Danny kayelaan 20 een Kunst-estafette organiseren. Nu is tot 29 oktober een overzichtstentoonstelling te zien van schilderijen van Stan van Belkum.

De verrassende abstracte werken zijn gemaakt in de periode 2008-2010. In eerste instantie beperkt de kleurstelling zich tot ultramarijnblauw en wit en leidt dit overduidelijk tot een associatie met de oudhollandse taferelen in Delftsblauw. De werken hebben altijd twee dimensies: van veraf het ruwe beeld, de eerste blik, dichter bij de verrassende details, van vaag in kleur en vorm tot zeer helder en duidelijk.

Soms ontstaan er in het droogproces spontaan structuren die een sterke gelijkenis hebben met cellulaire organismen. Dit alles is het gevolg van de onconventionele verfsoort en techniek: Soms laat Stan van Belkum de verf stromen, dan weer wordt een printtechniek gebruikt of wordt de roerstok gebruikt voor het aanbrengen van vormen of mengeffecten. Composities ontstaan intuïtief, vrij, zoveel mogelijk zonder plan of gedachte. Daar zit ook de uitdaging: van een leeg wit doek naar iets dat nergens op hoeft te lijken, maar waar toch balans en harmonie in zit, de chaos licht ontwijkend.
Langzaam komt er in de tijd hier en daar een extra kleur bij en de combinatie zwart-wit wordt beproefd. De zwarte bootlak geeft een intense glans aan de schilderijen. Door laag op laag te schilderen gaat de verf trekken en rimpelen waarbij een oppervlak ontstaat dat doet denken aan water waar een lichte bries over waait.

Inspiratie zit vooral in de eigenschappen van vloeistof: stromen, mengen, transparantie, troebeling, druppelen, spetteren, glimmen, rimpelen en uiteindelijk stollen in een vaste vorm. In de stolling zit de verrassing van de uiteindelijke kleur en structuur. Deze interesse in fysische eigenschappen is mogelijk terug te voeren op de chemische achtergrond die Van Belkum heeft genoten. Chemie zal de komende tijd een nog sterkere invloed krijgen op het werk, hopelijk zal er ook tussen toeschouwer en schilderij chemie ontstaan.

De werken kunt u alle dagen bezichtigen tot 29 oktober. Daarna gaat Jan Knoester zijn schilderijen in het NH Hoteles aan de Danny Kayelaan  20 exposeren. Op 10 en 17 oktober organiseert Terra kunst projecten de Zoetermeerse Open Atelierdagen. Dan kunt U Stan van Belkum alleen de 17de in zijn atelier bezoeken aan het plein van de verenigde naties  26, evenals zijn collega’s Vera Zegerman en Miranda Pronk op het zelfde adres en Johnny van der Hansz op de Juweellaan59a.

De andere kunstenaars van de stichting Ateliers 1819 hebben hun ateliers dan wel op de 10de  en de 17de geopend: Ronald de Jong Okanhout 9, Xandra Lapperre Juweellaan 48, Marian van Zomeren- van Heesewijk Tintlaan 96, Wonny Stuger Zaansgroen 19, Jan Knoester bij Marijke Ridderhof op de Chroomstraat 48 en Natalie Vinke op de Chroomstraat 42.